Balázs Artner presents...

slogan
hero guy

Mission

  • Ha úgy érzed nem megy...
  • Ha azt mondták nincs nyelvérzéked...
  • Ha szenvedsz a kiejtéssel...
  • Ha jön a nyelvvizsga és úgy érzed nem vagy kész...
  • Ha Te is utálod a nyelvtant...
  • Ha szinkron nélkül is szeretnéd megérteni a filmeket...

...akkor feltétlen nézz körül!

nyíl

Bemutatkozás

Írta: Publikálva: 2012-09-25

English version

 

Szia!

Ezt a honlapot két okból hoztam létre: egyrészt gyakorlati haszonnal bír, mert az itt elhelyezett hivatkozások és tartalmak közvetlenül segíthetik a tanítványaim (és más látogatók) könnyebb elboldogulását az angol nyelvben, másrészt, mert kedvemet lelem a honlap szerkesztésében, fejlesztésében.

A végzettségem szerint angoltanár, társadalomtudományi szakfordító, és ECL nyelvvizsgáztató vagyok valamint időnként nyelvi tréningeket is tartok. Nagyon sok cégnél tanítottam már, köztük magyar és multinacionális cégeknél is, és fordítottam a HVG és az Alexandra számára is. Az időm nagy részét azonban a napi tanfolyamok megszervezése és levezetése teszi ki, a fordítás és a tréning pedig alkalmi elfoglaltságok.

Ezek a tanfolyamok nyelviskolás céges, és magánszervezésűek, tartalmukat tekintve pedig az általános angoltól a speciálisabb érdekeltségekig (üzleti, munkahelyi) terjednek. A szintek bejárják a skálát a kezdőtől a haladóig.

Alapvetően munkanapokon tartom az órákat, ezért igyekszem minden órát ezen az öt napon elhelyezni.

2002 óta élek Budapesten, az első néhány évben a 6. kerületben, 2010 februárja óta pedig a 16.-ban. Házas vagyok és van egy kislányom (Peppa Pig rajongó).

A többit majd az órán. Angolul :)

 

Ahogyan tanítok…

Én szeretem a nyelvet gyakorlati kérdésként kezelni, nem pedig tantárgyként.

Szerintem a nyelv, legyen az bármelyik, nem csak egy tantárgy. A nyelv egy másik dimenzióba repít, sokkal összetettebb, mint az iskolai tantárgyak általában. Gondold csak át, hogy mi mindent kapsz azzal, ha elsajátítasz egy nyelvet! Hozzájutsz egy kultúra teljes nyelvi letétjéhez. A nyelvtanulás kulturális elmélyülést is jelent. Ebből adódik, hogy aki igazán jól akar érteni és beszélni egy idegen nyelvet, sokkal többet kell tudnia, mint a szavak és a nyelvtan összessége. Ha nem így lenne, elég lenne magunkkal vinnünk egy szótárt és egy nyelvtankönyvet bármely külföldi útra, és simán elboldogulnánk.

Úgy gondolom, hogy lehet egy tanár akármilyen jó, a munka nagy részét a hallgatónak kell elvégeznie, és nem is kell feltétlenül mindenhez egy tanár jelenléte. Más szóval, nem elég csak az órai munkára koncentrálni, mert nemcsak a tanárral eltöltött idő számít tanulásnak. Az otthoni tanulás nélkül végtelenül hosszúra nyúlhat a folyamat, ami magával hozza a csalódást, és a feladást. Ennek elkerülésében viszont elsődleges felelősség hárul a tanárra, ami különösen fontos olyankor, ha heti egy találkozásra kerül csak sor tanár és hallgató között. A rendszeresség alapkövetelmény.

Az órák során igyekszem változatos módszereket alkalmazni, hogy ne fulladjon unalomba és egyhangúságba a közös munka. A négy alapkészség fejlesztése különböző feladatokon keresztül valósulhat meg, és szeretem is ezek változatosságát kihasználni a tanfolyamokon. A legtöbb időt a beszéd viszi el, ehhez kell leginkább a tanár jelenléte. Az olvasás és szöveghallgatás otthon is megoldható, ha világos a célja, és rendszeres tanári felügyelet mellett zajlik, az írás pedig kifejezetten jó otthoni tevékenységnek, utólagos javítással és konzultációval egybekötve.

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy habár a kommunikatív tanítás híve vagyok, ez nem jelenti azt, hogy nem tartom fontosnak a nyelvtant!

A munkámban rendszeresen használom a Skype adta lehetőségeket. Van, akinek bejön, van akinek nem, és van, aki csak egyszerűen idegenkedik tőle, pedig ez a fajta technológia már egyáltalán nem újdonság a nyelvtanításban. Az én óráim egyharmada-fele Skype-on zajlik.

Én a választási lehetőségek híve vagyok, és szívesen segítek a számodra megfelelő módszert kiválasztani.

Ha már a technológia adta lehetőségeknél tartunk, érdemes megfontolni a személyes „okos” eszközök bevetését a nyelvtanulás segítésében. Én mindenképpen javaslom az alkalmazásboltok átböngészését a megfelelő nyelvi tartalmak letöltéséhez. Az alkalmazás-ajánlót megtalálod a honlapon.

 

Mivel a pályám céges és általános nyelvi tanfolyamok között oszlik meg, számos magyar és multinacionális cégnél tanítottam már, többek között:

MOL

OTP

EGIS

Sanofi-Aventis

TESCO

Synergon

ITSH

TVK

Sanoma

Delphi-Packard

Siemens Matsushita

Philips

stb.