Balázs Artner presents...

slogan
hero guy
corner-left corner-right magamról

Miért írok blogot?

Ez a honlapom személyesebb és egyben leggyakrabban frissülő része. Itt osztom meg az éppen aktuális bejelentenivalókat és mindent, ami eszembe jut, illetve válaszolom meg az esetleges kérdéseket.

Nyelvtudás

Írta: Artner BalázsPublikálva: 2013-04-270 komment

Mit is jelent a nyelvtudás?

Amikor a nyelvtudásodról kérdez valaki, mi alapján adsz neki választ? Mi számít nyelvtudásnak?

Azt hiszem, a legtöbbünk egyszerűen csak azt veszi számításba ilyenkor, hogy mennyire képes beszélni az adott nyelven, pedig sok egyéb szempont is van. Én úgy gondolom, hogy gyakorlatiasan érdemes megközelíteni a dolgot: Mire van szükség? Mire kell a nyelvtudás?

Ha valakinek csak egy cég üzleti levelezését kell lebonyolítania, akkor értelemszerűen a beszélt nyelvi készsége nem lesz elsődleges a számára, viszont jó eséllyel a kisujjában lesznek azok a fordulatok, amelyekkel hatékonyan tud ennek a nyelvi szituációnak megfelelni. Vagyis, a nyelvtudása az adott kihívásra bizonyosan elég.

Szerintem, elsődleges szempont, hogy ki, mire használja a nyelvet. Ez alapján már könnyebb eldönteni, hogy az adott nyelvtudás mire elég.

Óhatatlanul bizonytalanabb talajra érünk, ha kivesszük a speciális nyelvi környezetből a nyelvhasználatot, és általános igényekhez próbáljuk igazítani. Ennek szerintem kevesebb értelme van, de ettől még előfordul. Ilyenkor maradnak a vizsgaeredmények, és egyéb „bizonyító erejű” papírok.

Sajnos, manapság ezeknek túlságosan is nagy a befolyásuk az egyéni teljesítmény értékelésekor, pedig a nyelvtudás esetében a konkrét készség a mérvadó. Vagy az kéne, hogy legyen.

A nyelvvizsga bizonyítvány, valljuk be, elsősorban adminisztrációs célokat szolgál, a nyelvtudás tényleges bizonyítása másodlagos szempont. Hogy miért merem ezt ilyen magabiztosan leírni? Egyszerű. Csak meg kell kérdezni a vizsgázókat, hogy akkor is letennék-e a nyelvvizsgát, ha nem lenne szükséges?

Ráadásul, gyakorlás nélkül, idővel csak a papír marad, a tudás elenyészik. Akkor meg mit is bizonyít?

Annyit mindenképpen, hogy akkor és ott meg tudtunk felelni a vizsgakövetelményeknek.

Persze, tudom, hogy kell a papír. Sokkal egyszerűbb feltüntetni az önéletrajzban, mint újra és újra bizonyítani, hogy még mindig rendelkezünk az adott szintű nyelvtudással. Ez nyilvánvaló.

Legközelebb azonban, ha valaki megkérdezi, hogy mennyire tudsz angolul, nyugodtan válaszolj annak megfelelően, hogy mire használod a nyelvet! Ez egy biztos pont, és amúgy is értelmetlen presztízsháborúba bocsátkozni másokkal.