Bátorangol slogan

Könyvajánló

Bart István: Angol – magyar kulturális szótár

Nem egy hagyományos szótárról van szó, erre már a neve is utal. Ez egy kulturális szótár, ami “a brit életforma jellegzetes szokásait és hagyományait, a mindennapi élet és az ünnepnapok rítusait gyűjti össze.”

“Olyan fogalmak, jelenségek és tárgyak (illetve nyelvi tükörképük), meg azok a (nyelvi)  közhelyek vagy közkeletű hiedelmek, továbbá versikék, mesealakok, kiszólások, közismert idézetek, stb. jelennek meg ebben a szokatlan  szótárban, melyeket minden angol anyanyelvű természetszerűleg ismer, ért és ha asznál, míg a külföldiek szemében ezek a gazdag értelmű szavak sokszor csak talányos utalások.” /részlet a könyv fülszövegéből/

Vagyis, ez a szótár pont azokat a kulturális háttéranyagokat tárja fel, amelyeket a szokványos kétnyelvű szótárak általában nem közölnek le.

Bart István: Amerikai-magyar kulturális szótár

“Az amerikai élet és életforma jellegzetes szokásait és hagyományait, a mindennapi élet és az ünnepnapok rítusait gyűjti össze ez a szótár, továbbá bemutatja az ezekhez tartozó tárgyakat, vagyis az amerikai életforma kellékeit, mindazt, amit a külföldiek gyakran furcsának, sőt olykor éppenséggel érthetetlennek is találnak Észak-Amerikában.” /részlet a könyv fülszövegéből/

A fenti két kiadvány tehát nem hagyományos szótár, a bennük található szócikkek kulturális segédanyagot képeznek, nem pedig direkt szófordításokat.

 

E-könyvek

English Short Stories for Intermediate Learners…

A hosszú cím mögött 8 rövid történet rejtőzik, amelyeket nyelvtanulóknak írt a szerző. A történetek több műfajból kerültek ki, és középfokra vannak beállítva. Mindegyik végén szövegértési kérdések és szókincs található.

A nyomtatott kiadás ugyanitt elérhető.

Stops, or How to Punctuate

Angol helyesírási tanácsadó a bő lére eresztett fajtából. Ezt úgy értsétek, hogy az író sokat magyaráz, és közben beszúr néhány példamondatot. A példamondatok szintén meglehetősen hosszúak és időnként bonyolultak is. Viszont stilisztikai és szerkesztési tanácsokat is találunk a könyvben, nem csak szigorúan helyesírásiakat.

A könyvnek hangoskönyv változata is van, ezért ha nincs kedved olvasni, meg is hallgathatod. A LibriVox linkjét megtalálod a hangoskönyv oldalon.

 

The Ascent of the Vampires 1 – Intermediate English (Kindle edition)

Sajnos, ez a könyv időközben kikerült az Amazon kínálatából, ezért a lejjebb leírt módon már nem elérhető. Amint a szerző újra elérhetővé teszi a könyvet, frissítem ezt a bejegyzést.

Az Amazonon bogarászásom közben bukkantam rá erre az e-könyvre. Én ugyan nem vagyok oda a vámpíros történetekért, de mivel ez most ingyen elérhető, ráadásul egy angoltanár írta nyelvtanulóknak, ellenállhatatlan vágy kerített a hatalmába, hogy megszerezzem.

A könyv középfokra van belőve. A fejezetek rövidek, és mindegyikben vastagon vannak szedve az író által fontosnak ítélt szavak, amelyekhez szómagyarázat tartozik a fejezetek végén.

Mivel az olvasás minden nyelvtanuló barátja, javaslom, próbálkozzatok meg vele, ha a szinteteknek megfelel!

A könyvhöz kapcsolódóan találtok egy tesztet itt.

 

Newfangled Fairy Tales (Kindle edition)

A most ajánlott kiadvány az ingyenes változat, ami egyetlen mesét tartalmaz a teljes könyv 10 története közül. Ezek a sztorik mind hagyományos gyerekmesék egy kicsit másképp elmesélve. Az ingyenesen elérhető történet Piroskáról szól. B2-es szinttel szépen el lehet boldogulni vele.

A teljes kiadvány – vagyis a fizetős verzió – itt található.

 

English 101 Series: 101 Conversation Phrases

Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, de különösen azoknak, akik éppen nyelvvizsgára készülnek. 101 olyan szófordulatot tartalmaz, ami szinte kikerülhetetlen, de legalábbis ajánlott.

A kifejezéseket ábécé sorrendben találod, és mindegyikhez társul két szemléletes példa is. Ha IELTS-re készülsz, a könyv végében található példaválaszokat ne hagyd ki!

 

Intermediate English Comprehension with free audio

Tizenöt különböző témakörből válogatott ismeretterjesztő stílusú írásokat tartalmaz. Minden fejezet végén található egy szövegértési oldal, a könyv hátuljában pedig megtalálod a megoldókulcsot. Ideális otthoni gyakorláshoz, pláne, hogy még a hanganyagot is ingyen rendelkezésedre bocsátja a szerző. A könyv az Amazon oldaláról tölthető le ingyen, a szintén ingyenes hanganyag megszerzéséhez viszont a szerző oldalára kell ellátogatnod. Ehhez az instrukciókat a könyvben találod.

 

Bookbub

A fenti hivatkozás nem egy konkrét könyvhöz vezet, hanem egy hírlevélhez, amelyre ha feliratkozol, naponta frissülő listát kapsz leárazott, vagy éppen aznap ingyenesen letölthető könyvekről. Ezeket a könyveket az Amazon, a Kobo vagy a Google oldaláról szerezheted be.

English e-books

Ezen az oldalon nyelvtanulóknak készített angol nyelvű olvasmányokat találsz, szintek szerint kereshető rendszerben.

Hangoskönyv-ajánló