Használd a legújabb kütyüket a nyelvtanuláshoz!

PC, laptop, netbook, MP3 lejátszók, iPod, tablet és okostelefon. Hétköznapi szókincs manapság.

Okostelefon

A zsebedben egy okostelefon? Ne mondd, hogy eddig csak telefonáltál vele! Ha igen, akkor ideje, hogy megismerkedj néhány más funkciójával is. Én itt és most kizárólag a nyelvtanuláshoz felhasználható funkciókra összpontosítok, mert nyilvánvalóan egy ilyen eszköznek számtalan egyéb felhasználhatósága van, amelyek közvetlenül nem ide tartoznak.

A nyilvánvaló funkciókra, mint a böngészés, sem térek most ki.

Egy okostelefon még a mostani képernyőnövelő trend ellenére is a leginkább hordozható és felhasználható.

Tablet

Ha a gyártók úgyis egyre nagyobb telefonokat szándékoznak  a kezünkbe adni, érdemes elgondolkodni nem jobb megoldás-e egy külön táblagép beszerzése egy tepsitelefon helyett. Ha nincsenek nagy igényeink, egy tabletet egy nagyteljesítményű okostelefon árának töredékéért be lehet szerezni. A nagyobb kijelzőn kényelmesebb a böngészés és a feladatok megoldása vagy éppen az olvasás, vagy a mozizás.

Engem személy szerint is nagyon érdekelnek a mobil eszközök, ezért szívesen segítek akár a választásban is, ha úgy adódik.

Alkalmazások

A két legnagyobb (legnépszerűbb) operációs rendszer – az iOS és az Android – rengeteg lehetőséget kínál a nyelvtanulóknak. Ha van e két rendszer valamelyikét futtató eszközöd, érdemes körülnézned a hozzájuk tartozó alkalmazásboltban (iTunes, Google Play), és először kipróbálni az ingyenesen elérhető tartalmakat.

Vannak persze más rendszerek is, például a Microsoft Windows Phone rendszere, a Nokia kihalóban lévő Symbian-je, a szintén jelenleg nem túl jó helyzetben lévő Blackberry OS vagy éppen a Samsung által életre hívott Bada.

Természetesen a legjobb alkalmazások pénzbe kerülnek, de nem kell jól bevásárolni belőlük, jónéhány esetben már ingyen is hozzájuthatunk hasznos kis alkalmazásokhoz, és néhány jól átgondolt alkalmazás bőven elegendőnek bizonyulhat, hogy segítsen a célod elérésében. Amúgy is jobb, ha egyszerre csak egy készségre koncentrálsz. Olyan alkalmazásokat tölts le, amelyek megfelelnek a gyakorlandó készségeknek, és nem utolsósorban érdekesek a számodra. Nem baj, ha valami szórakoztató is a mellett, hogy tanít.

Mit érdemes letölteni?

  • Kiejtési gyakorlatokat,
  • feleletválasztós teszteket,
  • szöveghallgatási és szövegértési gyakorlatokat,
  • interaktív történeteket, és akár meséket,
  • szótanulós kártyákat (flashcards),
  • videókat.

Az egésznek persze csak akkor van értelme egy mobil eszközön, ha előnyödre szolgál, hogy útközben, vagy bárhol máshol maradéktalanul ki tudod használni.

A választásban nagy segítségedre lehet az alkalmazás ajánló, amely számos hasznos alkalmazást sorol fel funkció szerint csoportosítva.